Selasa, 11 Oktober 2011

Kandungan Purin dalam Bahan Makanan


Kandungan Purin dalam Bahan Makanan
NO
KATEGORI
MAKANAN
ANJURAN
1
KELOMPOK 1
Otak
Sebaiknya dihindari

Kandungan Purin Tinggi
Hati


(100-1000 mg/100 g)
Jantung



Ginjal



Jeroan



Ekstrak Daging / Kaldu



Daging Bebek



Ikan Sarden



Makarel



Kerang

2
KELOMPOK 2



Kandungan Purin Sedang
Daging Sapi & Ikan
Boleh di konsumsi

(9-100 mg/100 g)
(Kecuali yang terdapat
dalam kelompok 1)
Tidak berlebihan/dibatasi


Ayam



Udang



Tahu



Tempe



Asparagus



Bayam



Daun Singkong



Kangkung



Daun dan Biji Melinjo

3
KELOMPOK 3
Nasi
Boleh dikonsumsi

Kandungan Purin Rendah
Ubi
setiap hari

(0 - 15 mg purin)
Singkong



Jagung



Roti



Mie / Bihun



Cake / Kue Kering



Puding



Susu



Keju



Telur



Sayuran dan Buah



(kecuali sayuran dalam



kelompok 2)

1 komentar:

  1. thanks buat artikelnya. (fb:joko margono^gosho_2007@yahoo.co.id)

    BalasHapus